Het schaatspaspoort is een essentieel element in het schaatsopleidingsplan dat de KNSB heeft vastgesteld. De oefeningen geven de trainers houvast om de vorderingen van kinderen te kunnen volgen. Bovendien is het inbouwen van een toetsmoment een methode om in de trainingen ergens naar toe te werken. Daarnaast biedt het voor ouders en kinderen ook handvatten om vast te stellen wat er goed gaat en beter kan. Het schaatspaspoort is bedoeld om de technische voortgang te kunnen meten.

De aanpak is erop gericht kinderen op leuke en ontspannen wijze te leren schaatsen. Door middel van kleine stappen, die uitwisselbaar zijn, worden schaatstechniek en -vaardigheid bijgebracht. Het schaatspaspoort is zodanig opgesteld dat er voornamelijk nadruk ligt op het proces (hoe leer je schaatsen) en het plezier in het schaatsen.

Het schaatspaspoort kent 7 niveaus, deze niveaus kun je zien in de afbeelding.

Per seizoen zijn er twee afnamemomenten. Na het behalen van een hoger niveau ontvang je een armbandje van de KNSB en wordt jouw schaatspaspoort bijgewerkt.

 

Via de volgende link kun je alvast bekijken welke oefeningen je gaat doen voor het schaatspaspoort. https://knsb.nl/vaardigheidstesten/vaardigheidstesten-schaatsen/